Dit is een informatiepagina. Winbiotic heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicaties.

Hooikoorts

Hooikoorts ontstaat doordat het afweersysteem te heftig reageert op een onschuldige stof, in dit geval pollen. 

Last van hooikoorts?

Het hooikoortsseizoen komt er weer aan. Hoewel je het hele jaar door last kunt hebben van hooikoorts, is het aantal mensen dat klachten heeft het grootst in de periode tussen maart en oktober. Met een piek in mei en juni, wanneer de grassen bloeien. 

Wat is hooikoorts?

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor het pollen (ook wel stuifmeel genoemd) van bomen, grassen en andere planten. Dit zweeft door de lucht en komt in aanraking met de huid of de ogen. Ook kan het worden ingeademd, waarbij het op het slijmvlies in de neus, keel en longen terechtkomt. Vervolgens ontstaan klachten, als jeukende ogen, een verstopte of loopneus, benauwdheid en vermoeidheid.

Hoe ontstaan hooikoortsklachten?

Deze klachten ontstaan omdat het afweersysteem van het lichaam niet geleerd heeft om niet te reageren op pollen. Het reageert dus alsof het om een schadelijke stof gaat, terwijl pollen in feite ongevaarlijk zijn. Ons afweersysteem zorgt er namelijk voor dat mogelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, maar ook gevaarlijke stoffen als gif onschadelijk worden gemaakt. Het afweersysteem is vooral actief in delen van het lichaam die in contact staan met de buitenwereld. Dit zijn bijvoorbeeld de slijmvliezen van de ogen, neus, keel en longen. Wanneer het afweersysteem van persoon met hooikoorts pollen ontdekt op of in het lichaam, reageert het gelijk met een ontstekingsreactie. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op of gaan ze meer vocht afscheiden. Met hooikoortsklachten als gevolg.

Hygiënehypothese

Het aantal mensen met een allergie of hooikoorts neemt de laatste decennia enorm toe. Wetenschappers denken dat dit mogelijk komt omdat we steeds schoner leven. Hierdoor komen we, vooral op jonge leeftijd, minder in aanraking met allerlei verschillende bacteriën en leert ons afweersysteem niet welke stoffen veilig en welke gevaarlijk zijn. Daardoor reageert het afweersysteem ten onrechte op onschuldige stoffen als pollen. Mensen die last hebben van hooikoorts, blijken ook andere bacteriën in hun darmen te hebben dan mensen zonder hooikoorts. 

Behandeling van hooikoortsklachten

De behandeling van hooikoorts richt zich vooral op het verminderen van de klachten. Bijvoorbeeld door het slikken van allergiepillen (antihistamine) om de reactie van het afweersysteem minder heftig te maken. 

Neus- of oogdruppels met antihistamine of met natriumcromoglicaat kunnen helpen om de klachten te verminderen, doordat zij de stofjes van het immuunsysteem die de allergische reactie veroorzaken remmen. 

Verder zijn er neussprays met een ontstekingsremmer (corticosteroïden). Deze zijn alleen verkrijgbaar op recept. 

Bij heftige hooikoorts of als medicijnen niet voldoende helpen, is immunotherapie een optie. Deze behandeling duurt een paar jaar. Hierbij went het lichaam langzaam aan een steeds hogere dosis van het allergeen. 

Ook bacteriën kunnen een rol spelen. Bepaalde bacteriën produceren stofjes die ervoor zorgen dat het afweersysteem minder heftig reageert op onschadelijke stoffen zoals pollen, waardoor de symptomen kunnen afnemen. 

Bronnen

https://www.thuisarts.nl/hooikoorts

Watts, A. M., West, N. P., Zhang, P., Smith, P. K., Cripps, A. W., & Cox, A. J. (2021). The Gut Microbiome of Adults with Allergic Rhinitis Is Characterised by Reduced Diversity and an Altered Abundance of Key Microbial Taxa Compared to Controls. International Archives of Allergy and Immunology, 182(2), 94-105.

Plaza-Diaz, J., Ruiz-Ojeda, F. J., Gil-Campos, M., & Gil, A. (2019). Mechanisms of action of probiotics. Advances in Nutrition, 10(suppl_1), S49-S66.

Watts, A. M., Cox, A. J., Smith, P. K., Besseling-van der Vaart, I., Cripps, A. W., & West, N. P. (2018). A specifically designed multispecies probiotic supplement relieves seasonal allergic rhinitis symptoms. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(8), 833-840.

Ye, S. F., Liu, Z., Wang, Y. F., He, P., Wen, L. J., & Teng, B. (2017). The therapeutic effect of probiotics on allergic rhinitis: a Meta analysis. Lin Chuang er bi yan hou tou Jing wai ke za zhi= Journal of Clinical Otorhinolaryngology, Head, and Neck Surgery, 31(6), 467-474.